четвъртък, 5 август 2010 г.

КЪМ НЕЗДРАВОСЛОВНАТА ХРАНА СЕ ПРИСТРАСТЯВА

Диета, която включва неограничен достъп до джънк фуд кара мишки да се пристрастяват към нездравословен начин на хранене до такава степен, че по-скоро биха умрели от глад отколкото да започнат да се хранят със здравословна храна, откриха учени.

В серия от изследвания продължили 3 години, учените от Флорида Пол Джонсън и Пол Кени доказали, че реакцията на мишките към нездравословната храна се доближава до добре познатото поведение при пристрастяването към наркотици.

Учените първо хранили мишките или на балансирана диета или на същата плюс неограничени количества джънк фуд от местния сумермаркет, включваща обработено месо и тестени изделия. За кратко време, мишките започнали да се хранят постоянно и бързо затлъстели.
„Приемат двойно по-големи количества калории отколкото мишките в контролната група”, се удивили двмата учени.

Те предположили, че мишките не можели да се ограничат в храненето, защото подобно на наркомани са се пристрастили към големите количества и не могат да усетят кога да спрат да се хранят, като по този начин имат нужда от все повече храна, за да си доставят същото удоволствие.
Много наркотични вещества действат като стимулират директно мозъчните центрове на удоволствието, особено рецептора на допамин известен като D2. Свръхстимулирането на този рецептор кара тялото да започне да произвежда по-малко допамин, което се компенсира с приемане на по-големи количества от наркотика.

Тъй като допамин може да се отдели и при приятни дейности като храна и секс, двамата учени предположили, че пристрастяването към храна би могло да се получи по същия начин. За да проверят дали мишките са привикнали към допамина, учените ги поставили на уред, който директно стимулира техните D2 рецептори докато бягат на колело.
Мишките на нездравословна диета издържали доста по-дълго, тъй като рецепторите им изгубили своята чувствителност. Това станало едва 5 дни на хранене с джънк фуд.

В друг тест, учените използвали вирус с който блокирали рецепторите на здрави мишки. Съвсем скоро животните не можели да се въздържат от храна.

„Това е най-пълното доказателство, което предполага, че затлъстяването и пристрастяването имат обща невробиологична основа.”
След като установили, че мишките се пристрастили към нездравословната храна, Джонсън и Кени искали да разберат доколко е силно това пристрастяване. Затова започнали да пускат ток на две групи мишки докато ядат джънк фуд. Животните, които досега не били яли такава храна, веднага спрели да се хранят, докато пристрастените игнорирали неудобството и продължили да ядат.

Може би най-изумителното откритие било, когато пристрастените към нездравословната храна мишки нямали вече достъп до нея. Те просто отказали да ядат нормална храна цели две седмици.
”Всъщност те съзнателно предпочетоха да се уморят от глад. Много е трудно да се върнеш към старите неща. Техните хранителни навици се промениха драстично”.

Подобно пристрастяване към храната има и при хората, предполагат учените. За разлика от мишките обаче, не всички хора страдат от наднормено тегло. Причина за това е значението на информацията за здравословно хранене и социалният натист човек да ограничава количеството на приеманата храна. Въпреки това, този модел се среща доста честа при хората. Те знаят, че не трябва да преяждат, но го правят, заключили учените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар