сряда, 11 август 2010 г.

ВИТАМИН D ПРЕДПАЗВА ОТ ИНФЕКЦИИ

Учени от университета в Тампере откриха, че витамин Д спомага за предотвратяване на дихателните инфекции. Вземането на витамин Д като добавка било причината повече от половината участници в изследването да останат здрави по време на опитите в сравнение с само малко над 30% от контролната група.

Д-р Илкка Лаакси и група от учени провели изследване с 164 мъже да видят дали добавките от витамин Д влияят на цялостното им здраве. Дали на част от групата 400 единици витамин Д на ден за 6 месеца, а на останалите безвредно хапче. Тези, които вземали добавката имали по-добро здраве и по-малко респираторни инфекции отколкото тези, които не пиели витамин Д.

Въпреки че 400 единици витамин Д на ден отговаря на приетата дневна дажба, много лекари са на мнение, че нивото е твърде ниско, за да се очаква добър терапевтичен ефект. Тази хипотеза беше доказана от скорошно изследване в Япония, където на ученици бяха раздадени дози от 1200 единици витамин Д. Резултатът бил, че витамин Д намалил опасността от разболяване от грип сред децата, които вземали добавка.

източник: naturalnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар