вторник, 10 август 2010 г.

ПЪТИЩАТА НА ВЪЗПРИЯТИЕТО: ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ПОВЯРВАТ ПОЧТИ НА ВСИЧКО - ЧАСТ III
от Тим О'Шей


СЧУПИ ТЕЛЕВИЗОРА
Започнете да четете вестници и списания и да гледате телевизия от по-различен ъгъл. Винаги питайте: какво продават, кой го продава? Спрете да подчинявате мозъка си на масмедиите. Никакви вестници, никакви новини, без Time magazine или Newsweek. Можете да го направите, просто си помислете как бихте могли да използвате свободното време.
Имаме ли нужда да знаем какво става всеки ден? Можем ли ако искаме да проверим дали е истина? Каква е целта на новините? Да информира обществеността? Едва ли. Единствената цел на новините е да държи хората в състояние на страх и несигурност, за да гледат пак утре и да бъдат подложени на същите рекламни съобщения.
Свръхопростяване? Естествено. Отличителният белег на медиите е умението да опростяваш нещата. Това е невидимата ръка чрез която хората трябва да бъдат контролирани без да разберат.
Помислете: какво наистина се случва в света през цялото време когато ни обливат всеки ден с глупави и досадни новини? Страх и несигурност – това винаги кара хората да се връщат за повече.
Ако това мислене ви се струва радикално, какво ще кажете да отидем още малко по-нататък. Какво ще изгубите ако спрете да гледате телевизия и да четете вестници? Ще претърпите ли някакви финансови, морални, интелектуални или академичи загуби от подобно решение? Наистина ли семейството ви има нужда постоянно да поглъща тези неграмотни, аморални, фалшиви, некултурни, отчайващо безмозъчни ценности на хората, които се показват в която и да е нощна телевизионна програма? Имате ли нужда ценностите в живота ви постоянно да ви ги подават с лъжичка? Тези програми наистина ли са забавни или просто ви откъсват от действителността и ви пречат да се опитате сам да проумеете нещата от независими източници? Кажете един пример за това как животът ви се е подобрил от гледането на новини и четене на вестници. Каква ви е ползата от това?

ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ?
Няма съмнение че като нация от година на година ставаме все по-глупави. Забелязвали ли сте очевадните граматически грешки, които са навсякъде в рекламите и билбордовете? Грамотността е крайно ниска в повечето американски училища. Три четвърти от учениците от последните курсове в гимназиите в Калифорния не могат да четат добре, за да си вземат матурите. САТ тестовете смъкват все повече стандарта , за да прикрият всъщност колко глупави са станали децата. Поне 10% са с проблеми при ученето, които се подсилват със специално лечение и лекарства. Да сте чували повече някой да се е провалил?
Погледнете интелектуалното ниво на който и да е филм, който няма да се задържи дълго по салоните ако няма достатъчно експлозии, сцени с преследване, силикон, фалшиви бойни изкуства и идиотски диалози. Откога и поп музиката спря да изисква изучаването на някой музикален инструмент или теория, да не споменаваме писането на текстове? Може би ние просто не разбираме тази форма на изкуство, нали?
Да сте забелязвали как повечето статии в лъскавите списания изглеждат сякаш са написани от един и същ човек, който има точен поглед по всички въпроси, без оригинални идеи, и това повърхностно, самодоволно, хомогенизирано корпоративно всезнание, което ни успокоява, че всичко ще бъде наред?
Да, всичко ще бъде наред. Всичко ще бъде наред за ПиАр индустрията – това улеснява тяхната работа. Не само че много малко хора обръщат внимание на манипулациите, но и все по-малко са в състояние да ги разберат дори ако им разяснят за какво става дума. Включвайки телевизора не оставяйте рекламите да минават покрай ушите ви – по този начин всеки който има нещо да каже и има средствата да създаде един обществен образ чрез масмедиите ще достигне до мозъка ви. Просто защото четем или гледаме нещо по телевизията не означава, че е вярно или че си струва да се знае. Затова умът трябва да се пази от посегателства като се ограничава достъпът до него.
Това е единственият живот, който имаме. Времето е нашият капитал. Защо да го губим като позволяваме нашия потенциал, характер, ценности да бъдат моделирани, създадени и ограничавани според прищевките на масмедийните играчи? Има много важни решения, които са жизненоважни за нашето физическо, умствено и духовно здраве, решения, които изискват информация и научна работа. Ако в това са намесени пари, обективност трудно се постига. Помнете, че ако някой знае нещо, то някой е поръчал този и е платил за него. Истинското знание коства усилия, и търсене поне едно ниво по-надолу от това, което всеки знае.

Няма коментари:

Публикуване на коментар