вторник, 24 август 2010 г.

ОБЩЕСТВОТО СРЕЩУ МОНСАНТО
източник:naturalnews.com


Биотехнологични гиганти като Монсанто продължават да продават техните генетично-модифицирани семена в целя свят, като в повечето случаи не се съобразяват с волята на хората. Но някои от тях решили, че повече не може така. За втора поредна година, група протестиращи унищожили ГМ лози във Франция като изкоренили 70 експериментални растения преди да бъдат арестувани.

Освен, че причинява сериозни вреди на вътрешностите, имунната система и органите, за да растат ГМ храните изискват и използването на огромно количество пестициди. Обикновено траят само една година, заради изменения им генетичен код. Те се опрашват с други негенномодифицирани култури, което води до появата на суперплевели.

Общественото негодувание чрез законодателни инициативи и публични прояви не успя да ограничи разрастващото се засяване на ГМ култури по света. Дори администрацията на Обама клекна пред интересите на биотехнологичните компании. Затова хората взеха нещата в свои ръце. През юли тази година, бяха унищожени полета с експериментална ГМ царевица в Испания. Дори още през деветдесетте години, когато САЩ започнаха първи да променят основни култури в генномодифицирани, фермери в Индия изгориха тонове ГМ памук в знак на протест срещу токсичните насаждения.
Монсанто дори се опита да пробута 475 тона хибридна царевица на пострадалите от земетресението в Хаити, но предложението беше отхвърлено.
Общо взето, ГМО са провал. Те застрашават хранителните припаси в целия свят, токсични са за околната среда и хората и няма основателна причина за тяхното използване в земеделието освен да даде пълен контрол върху храните на няколко мултинационални корпорации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар