неделя, 29 август 2010 г.

ПЕСТИЦИДИ И БОЛЕСТИ
източник: naturalnews.com

Хроничните болести са широкоразпространени в много индустриализирани държави като САЩ и изследванията покзават, че има връзка между епидемията от подобни болестни състояния и използването на пестициди. Според анализа на данните от всички проучвания, пестицидите имат връзка с появата на рак, репродуктивна дисфункция, диабет, аутизъм, астма, дефекти при раждане, паркинсон, алцхаймер и много други.

Отвъд Пестицидите е екологична и обществена група, която е решила да създаде база данни, която да информира за опасностите от пестицидите и да подтиква към промяна в политиката за пълната им забрана.

„Един преглед на научната литература за пестицидите и най-разпространените болести на 21 век подсказва, че първото, което трябва да направим е да спрем употребата на токсични пестициди”, обяснява Джей Фелдман, изпълнителен директор на Отвъд Пестицидите.

От групата смятат, че настоящите методи за оценка на риска, с които се определя безопасността на химикалите, са несъстоятелни, тъй като не се вземат предвид алтернативите. Повечето от използваните в момента пестициди имат ефективни екоалтернативи, които са безопасни и няма причина да не се използват. Например органичните системи са далеч по-ефективни от токсичните пестициди и не вредят на природата и потребителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар