петък, 27 август 2010 г.

ОБЛЪЧВАНЕ С ТОМОГРАФСКИ СКЕНЕР
източник: naturalnews.com


Администратори от Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ) в САЩ се опитали да пренебрегнат доказателствата, че томографските изследвания може би убиват хиляди пациенти на година, твърдят учени от агенцията.

„Първоначало не ми обръщаха внимание, после ме притиснаха да си променя становището и когато отказах, ме заплашиха и в последствие ме уволниха,” казва гастроентерологът и биюш консултант в АХЛ Джулиън Никълъс.

Противоречието идва от искането от страна на Дженеръл Илектрик (ДИ) да бъде одобрена компютъризирания томограф за изследване на рак на дебелото черво. От ДИ подали искане тъй като, въпреки че практиката да се използва подобна скринингова технология върху здрави хора добива все повече популярност, много застрахователи не желаят да плащат за тези тестове.

Тъкмо когато АХЛ се канели да одобрят искането без много да му мислят, учени от агенцията възразили, че повишеният риск от рак в резултат от облъчването със скенер би надминал всякакви възможни ползи от него.

Одобрението на такова искане би означавало хиляди американци да бъдат подложени на риск от неоправдано облъчване, което може да доведе до рак, написал в имейл до агенцията Джулиън Никълъс.

Притесненията на учените обаче били отхвърлени от техните началници. Например, от протокола на едно събрание се разбира, че един от управителите в агенцията казва, „Няма нужда да създаваме голяма паника около облъчването”.

Средностатистическият американец е подложен на 7 пъти превантивно облъчване отколкото през 1980. Това е най-вече в резултат от огромната популярност на скенерите, които облъчват пациентите с до 400 пъти повече радиация отколкото обикновения рентген.

Броят на тези изследвания в САЩ е над 70 милиона. Учените изчисляват, че допълнителната радиация убива годишно 14000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар