сряда, 11 август 2010 г.

ДЕЦАТА ИМАТ НУЖДА ОТ МРЪСОТИЯ, ЗА ДА СА ЗДРАВИ

Учени от университета в Сан Диего, Калифорния, открили, че деца, които спазват прекалена хигиена, са по-податливи на инфекции и болести. Нормалните бактерии, които балансират имунната реакция, предпазват тялото от свръхчувствителност към порязвания и други наранявания. Прекомерната чистоплътност всъщност намалява естествената способност за лечение и поставя децата пред по-голям риск от болести.

Резултатите от изследването потвърждават, че контактът с бактерии е полезен за децата, които имат нужда от тях, за да изградят имунитет и да се предпазват от появата на алергии. Спазването на твърде стриктна хигиена се свързва със зачестяване на случаите на алергии в много страни по света.

Стафилококите, които учените изследвали, се оказали жизненоважни за спирането на възпалителни процеси. Те създават полекула наречена липотеихоична киселина (ЛТК), която балансира кератиноцитите по кожата да не предизвикват твърде голямо възпаление. В резултат на това, една обикновена раничка или ожулване не се подува прекалено при наличието на стафилококи.
Прекомерната употребата на сапуни, душ гелове и дезинфектанти за ръце унищожава тези важни бактерии, което кара много учени да се съмняват в съвременните методи за хигиена. Има родители, които не позволяват на децата си да излизат да играят навън, за да ги предпазят от бактерии, но всъщност тези ограничения повече вредят отколкото помагат.
Няколко организации на родители във Великобритания вярват, че това изследване доказва прекомерното предпазване на децата от бактерии и че мръсотията и пясъка са полезни за тях. Тъй като случаите на алергии са се утроили през последните 10 години, защитниците на тази идея се надяват, че резултатите ще накарат много хора да преосмислят представите си за здраве на децата си.

Бързото покачване на заболяваемостта от алергии, астма, автоимунни състояния, диабет и сериозни възпалителни процеси се забелязва и в САЩ, където поддържането на чистота е мания. Науката е доказала, че човешкото тяло се поддържа здраво благодарение на трилиони различни микроби, които взаимно се балансират. Антибактериалните продукти и други средства за хигиенизиране могат да предизвикат появата на супербактерии, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Деца, които растат по ферми и са изложени на всякакви гадини, насекоми и природни стихии, страдат от по-малко алергии и автоимунни заболявания отколкото градските деца, които прекарват голяма част от времето си в затворени помещения. Играта навън бос от време на време и по-честото ровене в мръсотията би било много полезно за доброто здраве на подрастващите, заключават учените от Сан Диего.

източник: naturalnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар