вторник, 24 август 2010 г.

РАНЕН ПУБЕРТЕТ
източник: naturalnews.com


Според изследване на Mount Sinai School of Medicine в Ню Йорк, химикали, които нарушават функциите на жлезите с вътрешна секреция , най-вече естествените полови хормони са частично отговорни за ранната полова зрялост при момичетата.

Изследването показало, че ранният пубертет при момичетата може да доведе до вредни социални и медицински последици, включително рак и диабет по-късно в живота, установили от научния екип.

По време на изследването били наблюдавани 1151 момичета между 6 и 8 години за период от 2 години като редовно са били измервани нивата на фталати, феноли и фитоестрогени в урината. Някои химични вещества забавяли пубертета, а други го ускорявали. Най-силният ефект се получил от така наречените фталати или фитоестрогени. Те се използват широко в козметиката, лепила, миещи препарати, пакетиране, бои и мастила, хранителни и фармацевтични продукти и изделия от мека пластмаса. Въпреки, че ЕС забрани употребата им в козметиката, в САЩ са все още законни.

Фенолите са индустриални химикали, които включавт и втвърдителя за пластмаса бисфенол – А, който се използва от вътрешната страна на консервите за храна. Фитоестрогените са естествено срещащи се съединения в някои растения, които имитират действието на хормона естроген в тялото.

Началото на пубертета при момичетата в Западните страни вече става една година по-рано в рамките на едно поколение. Месечният им цикъл започва средна на 10 години и 3 месеца. Това се отдава отчасти на увеличеното приемане на калории и понижена физическа активност, но учените са все повече на мнение, че и замърсяването може да е от голямо значение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар