неделя, 29 август 2010 г.

ЧАЯТ В БУТИЛКА – БЕЗ АНТИОКСИДАНТИ
източник: naturalnews.com

Безброй изследвания през последните години за ползата от зеления чай накара много хора да започнат да се запасяват с тази напитка от магазина, тъй като производителите твърдят, че подобрява здравето. Но едно скорошно изследване показало, че повечето бутилирани чайове не съдържат никакви антиоксиданти, но пък са пълни със захар или изкуствени подсладители.

„Потребителите разбират много добре, че пиенето на чай е добро за здравето”, обяснява д-р Шиминг Ли. „Има, обаче, голяма разлика между разбирането, че чаят е полезен и съдържанието на полезни вещества – полифеноли – в бутилирания чай. Амализът показва, че в такива напитки съдържанието на полифенол е крайно ниско.”

Полифенолите са антиоксиданти, които се намират в пресния чай и имат антивъзпалително, антираково и антидиабетично действие. Но след като анализирали 6 различни марки чаени напитки в бутилка, Ли и неговите колеги открили, че 3 от тях на практика не съдържали никакви полифеноли, а останалите имали толкова незначително количество, че нямало никаква полза.

Чаша домашноприготвен зелен или черен чай съдържа приблизително от 50 до 150 милиграма полифеноли. Бутилираните чайове съдържат до 3 милиграма полифеноли на бутилка. „Трябва да се пие бутилка след бутилка, за да има някакъв ефект”, подчертава д-р Ли. Една от причините бутилираният чай да съдържа толкова малко полифеноли е че тези антиоксиданти дават горчив вкус на чая. Затова, за да се харесва на вкус, производителите често разреждат, обработват и подсладяват чая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар